Kerk en orgel

Historie KerkMijnsheerenland_kerk
De kerk werd gesticht in 1445. Bij haar stichting werd de kerk gewijd aan Sint Laurens en Sint Geertruid en werd toen de Geertrudeskerk genoemd. Pas sinds enkele tientallen jaren wordt de naam Laurentiuskerk gebruik. In de volksmond spreekt men echter van “De dorpskerk” Van 1445 tot 1574 was de kerk in gebruik als Rooms-Katholieke kerk. De laatste pastoor werd de eerste predikant omdat hij met de reformatie brodeloos dreigde te worden. Alle beelden en altaren verdwenen toen uit de kerk.

Opdracht tot de bouw van de kerk gaf Vranck van Praet, de ambachtsheer, die voor zichzelf het Huys te Moerkercke (Hof van Moerkerken) liet bouwen. Bij de bouw van de kerk werd rekening gehouden met twee functies, als ruimte voor de eredienst – dus het lezen van de mis en de viering van de eucharistie – en als grafruimte voor de familie van Praet. Het was gebruikelijk dat het koor hoger werd geplaatst dan de vloer van schip van de kerk. De priester moest een trede hoger staan dan het gewone volk. In het schip van de kerk werden de meest vermogende dorpsgenoten begraven. Vandaar dat de vloer van het schip van de kerk hoger ligt dan de vloer van de toren.

Het kerkgebouw, in gotische stijl, is in de Hoeksche Waard een buitenbeentje.

Historie OrgelOrgel
Het orgel werd oorspronkelijk gebouwd als 1-klaviers instrument. Lange tijd was zowel de bouwer als de herkomst van het instrument onbekend. De toenmalige organist, Herman Lammers, verrichte uitgebreid speurwerk naar de herkomst van het orgel. Het werd oorspronkelijke gebouwd voor de Waalse kerk in Heusden. Na veel omzwervingen (Middelharnis en Geertruidenberg) belandde het uiteindelijk in de Laurentiuskerk. Daar werd het in 1966 gerestaureerd en uitgebreid door de firma Van Vulpen. Adviseur was Lambert Erné. In 1998 volgde opnieuw een ingrijpende restauratie door orgelbouwer van Vulpen onder advies van Jan Jongepier. Hierbij werd de windvoorziening aangepast en werden er enkele dispositiewijzigingen doorgevoerd.

De dispositie:

Hoofdwerk C-c3 Rugwerk C-c3 Pedaal C-d1
Prestant 8 Prestant 4 Bourdon 16
Holpijp 8 Holpijp 8 Octaaf 8
Roerfluit 4 Gemshoorn 4 Octaaf 4
Octaaf 4 Octaaf 2 Mixtuur 4 st
Woudfluit 2 Sesquialter 2 st Bazuin 16
Quint 3 Flageolet 1 Trompet 8
Octaaf 2 Dulciaan 8
Mixtuur 3- 4 st Hw-Rw
Trompet 8 Ped-Rw
Cornet 4 st (disc) Ped Hw

Stemming: Neidhardt 3