Wachet! Betet! Betet! Wachet! BWV 70

7 september 2009 om 15:33

Zondag 4 oktober wordt er in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland weer een cantatedienst georganiseerd. De stichting Musica Laurentius nodigt alle Bach- en muziekliefhebbers uit deze bijzondere dienst bij te wonen. Uitgevoerd wordt cantate BWV 70 Wachet! Betet! Betet! Wachet! van J.S. Bach.

Het thema van deze cantate is de “Wederkomst van Christus” en het “Einde der Tijden”. Het spanningsveld tussen “hoop en vrees”. Vrees om de vraag of we op de “Dag des Heren” wel overeind zullen blijven en hoop om toch bij de uitverkorenen Gods te behoren. In eerste instantie componeerde J.S. Bach dit werk in Weimar en wel voor de tweede adventszondag in 1716. Later, in 1723, breidde hij dit werk uit met recitatieven en een extra koraal.

De omvang is groots en indrukwekkend. Opvallend is de vitale opening, het signaal van de trompet dat oproept om vooral waakzaam (Wachet) te zijn. In de derde maat worden de motieven milder, meer gedekt, illustratief voor het “Betet”. In het laatste recitatief illustreren de instrumenten het beven, het ineenstorten van de wereld. Felle motieven in een harmonische draaikolk, waar je als luisteraar in wordt gezogen.

Er is geen fundament meer, alles staat op losse schroeven. En als dan de tekst spreekt over “Posaunenschall” zet de trompet in, niet met een angstaanjagend motief, maar met een koraalcitaat: “Es ist gewisslich an der Zeit”. In ons liedboek gezang 279.

Verbluffend en ontroerend. Het zegt ons iets over Bachs betrokkenheid op het koraal, maar ook over zijn geweldige inventiviteit en creativiteit. Dit kan alleen J.S. Bach!

In het slotkoraal klinkt het vertrouwen van de gelovige, die zich door Jezus met God heeft verzoend.

Medewerkenden:

  • Mariët Kaasschieter sopraan
  • Elsbeth Gerritse alt
  • Nico van der Meel tenor
  • Jelle Drayer Bas
  • Cappella Laurentius o.l.v. Arie Hoek
  • Laurentius Bach Orkest
  • Johan Sonneveld orgel continuo
  • Rien Donkersloot hoofdorgel

Aanvang 19.00 uur, toegang vrij. Bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de kosten.