27 januari: Orgelconcert Rien Donkersloot

7 januari 2018 om 21:52

Op zaterdag 27 januari organiseert Musica Laurentius een orgelconcert; het concert wordt gegeven door Rien Donkersloot, vaste organist van de Laurentiuskerk.
Tijdens het concert klinken werken van Buxtehude, Bach, Micheelsen en A.G. Ritter.

Het programma wordt geopend met een preludium in d moll van Dieterich Buxtehude; dit werk heeft een zeer afwisselende opbouw en is een mooie gelegenheid om diverse registercombinaties te demonstreren.
Van Johann Sebastian Bach klinkt o.a. een zelden gespeeld concerto in Es. Bach transcribeerde het werk voor orgel, waarschijnlijk is het werk gecomponeerd door een tijdgenoot.
Naast werken uit de Barok, is ook de 20e eeuw vertegenwoordigd en wel met een compositie van Hans Friederich Micheelsen. Micheelsen schreef een concerto over het lied “Es sungen drei Engel” waarin hij zich duidelijk heeft laten inspireren door oude meesters. Het stuk kreeg indertijd grote bekendheid door een uitvoering van Feike Asma.
Het programma wordt besloten met de monumentale vierde sonate van August Gottfried Ritter. Deze Duitse componist en muziekcriticus droeg het werk op aan een Nederlandse organist, Jan van Eyken. Waarschijnlijk is dit de reden dat het slotdeel van de sonate  bestaat uit een virtuoze reeks variaties over “Wien Neêrlandsch bloed door d’ad’ren vloeit”.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open van af 19.30 uur.
Toegang is € 8,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.