11 maart: Orgelconcert Rien Donkersloot

4 maart 2017 om 23:57

Op zaterdag 11 maart organiseert Musica Laurentius een orgelconcert; het concert wordt gegeven door Rien Donkersloot. Het programma voor het concert bestaat uit een boeiende selectie van composities uit de 18e en 19e eeuw.

Het concert wordt geopend met een afwisselende toccata van Georg Muffat, een barokcomponist uit Zuid-Duitsland. In de toccata zijn zowel Franse als Italiaanse invloeden waarneembaar.
Van Johann Sebastian Bach klinkt een trio in twee delen en diens bijzondere bewerking over “O Lamm Gottes unschuldig”. In die laatstgenoemde koraalbewerking geeft de componist op bijzondere wijze uitdrukking aan de tekst.
Van de Franse componist Louis Claude Daquin klinken een tweetal speelse stukken; in deze stukken worden vogels geïmiteerd, wat tot bijzondere klank effecten leidt.
Ook de 19e eeuwse componist Camille Saint-Saens liet zich inspireren door vogels; het stuk “de zwaan” uit het Carnaval der dieren is een mooi voorbeeld daarvan. Rien Donkersloot speelt dit stuk, in combinatie met het monumentale Preludium en Fuga in Es.
Van Felix Mendelssohn klinkt de driedelige vijfde sonate, waarbij met name het virtuoze slotdeel genoemd mag worden. Het concert wordt besloten met een improvisatie; dit is natuurlijk een mooie mogelijkheid om het orgel in al haar mogelijkheden te laten schitteren.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open van af 19.30 uur.
Toegang is € 8,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.