11 juni Orgelconcert Rien Donkersloot

29 mei 2016 om 23:18

Op zaterdag 11 juni organiseert Musica Laurentius weer een orgelconcert; het concert wordt gegeven door Rien Donkersloot. Hij speelt zoals gebruikelijk een afwisselend en avontuurlijk programma.

Rien opent het concert met een viertal variaties over psalm 116 van Jan Pieterszn. Sweelinck.
Vervolgens klinkt een koraalvoorspel van Johann Sebastian Bach over het lied “Dies sind die heil’gen zehn Gebot”; Bach schrijft hier een strenge canon die omgeven wordt door liefelijk bewegende stemmen.
Van Bachs leerling Johann Christian Kittel staat een fantasievol preludium op het programma; een werk dat veel meer richting Mozart en Haydn wijst, dan naar Bach.
Een groot gedeelte van het programma is gewijd aan de Duitse romantiek.
Van de in Nederland geboren componist, Gerard Bunk klinkt een imposante Fantasie in c. Bunk werkte bijna zijn gehele leven in Duitsland en was een groot bewonderaar van Max Reger.
Van deze laatste klinken een aantal koraalvoorspelen over Lutherse melodieën; een bijzonderheid, gezien Regers katholieke wortels.
Rien Donkersloot besluit het concert met een monumentaal werk van Canadese afkomst.
De componist Healey Willan schreef zijn “Introduction, passacaglia and fugue”  in 1916; in het werk klinkt de invloed van Reger door gecombineerd met invloeden uit de Engelstalige wereld.
Een fascinerend en spectaculair werk dat het aanhoren meer dan waard is.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open van af 19.30 uur.
Toegang is € 7,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Iedereen van harte welkom!