20 februari – Passiemuziek voor koor en orgel

2 februari 2016 om 22:30

Op zaterdag 20 februari organiseert Musica Laurentius weer een concert.
Tijdens dit concert klinken er koralen voor de passietijd van Nederlandse en Duitse componisten.
Uitvoerenden zijn: een projectkoor o.l.v. Mariet Kaasschieter en organist Rien Donkersloot.

De in de 17eeuw levende Nederlandse componist Anthonie van Noordt, schreef een aantal bewerkingen op psalm melodieën. Tijdens het concert klinkt  een variatiereeks over de geliefde psalm 116. Voorafgaande aan iedere variatie wordt het bijbehorende couplet door  het koor gezongen.
Van de Noord-Duitse barokcomponist, Matthias Weckmann klinken een drietal bewerkingen over het lied “Ach wir arme Sunder”.
Van Johann Sebastian Bach zijn een aantal koralen uit diens “Orgelbüchlein” in het programma opgenomen, een verzameling koraalbewerkingen voor de eredienst.
Deze orgelbewerkingen worden gecombineerd met gezongen koralen van Bach. Zoals bekend was Bach een meester van de harmonie; denk bijvoorbeeld alleen al aan de koralen uit zijn Matthäuspassion. De gezongen koralen geven de orgelbewerkingen een diepere dimensie mee.

Verder klinkt een orgelimprovisatie over het  lied “Ik wil mij gaan vertroosten” ; dit in afwisseling met gezongen coupletten door het koor.
Het programma wordt afgesloten met een monumentaal werk van de Nederlandse componist Adriaan C. Schuurman: variaties en fuga over psalm 116.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open van af 19.30 uur.
Toegang is € 10,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kerk.
Meer informatie op: www.musicalaurentius.nl  of www.riendonkersloot.nl