16 januari 2016 – Orgelconcert Rien Donkersloot

22 december 2015 om 11:57

Op zaterdag 16 januari 20.00 uur organiseert Musica Laurentius een orgelconcert; het concert wordt gegeven door Rien Donkersloot. Tijdens dit concert wordt ook het jaarprogramma van 2016 gepresenteerd, want ook in het nieuwe jaar is er op muzikaal gebied weer veel te beleven in de Laurentiuskerk.

Het programma van het orgelconcert is zeer afwisselend en bevat werken uit de 16e tot en met de 20e eeuw.
Het openingswerk van het concert is een feestelijk stuk van Johann Sebastian Bach, de Sinfonia uit cantate “Wir danken dir” BWV 29. Oorspronkelijk een werk voor orgel en orkest, maar nu bewerkt voor orgelsolo.
Verder klinkt een variatiereeks van Matthias Weckmann op een Lutherse koraalmelodie.
Uit de 19e eeuw klinkt o.a. een werk van Engelse bodem: een feestelijke en stralende Postlude van de Charles Stanford; een componist die veel Engelse kerkmuziek componeerde.
Het slot van het programma wordt gevormd door de spectaculaire “Piet Hein-Rapsodie” van Peter van Anrooy. Het verhaal gaat, dat van Anrooy dit werk schreef voor een vriend die ging trouwen met een rijke bruid; op die manier haalde deze vriend (net als Piet Hein) de zilvervloot binnen…..Het werk is oorspronkelijk gecomponeerd voor orkest, maar klinkt voortreffelijk op orgel.
De componist is er in geslaagd het “Piet Hein-thema” op een creatieve manier door het stuk te vlechten en van allerlei kanten te belichten.
Het stuk is een feestelijke afsluiting van het programma en vormt een mooie opmaat naar een nieuw jaar met veel muziek.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open van af 19.30 uur.
Toegang is € 7,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
Meer informatie op: www.riendonkersloot.nl