Orgelconcert zaterdag 14 februari 2015

31 januari 2015 om 15:05

Rien Donkersloot geeft een orgelconcert in Mijnsheerenland.

Op zaterdag 14 februari om 20.00 uur geeft Rien Donkersloot een concert op het Bätz/van Vulpen-orgel van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland.
Op het programma staan werken van Bruhns, Bach, de Wolf en Karg-Elert.
Bijzonder is dat de verrichtingen van de organist, via een beeldscherm in de kerk, te volgen zijn.

Rien Donkersloot, hoofdorganist St. Joriskerk, Amersfoort
Het concert wordt geopend met het preludium in e, van Nicolaus Bruhns, een jong gestorven zeer begaafde Noord-Duitse componist. Het preludium heeft een zeer afwisselende opbouw, waarin ook de klankkleuren van het orgel uitstekend uit de verf komen.
Van de Nederlandse componist Cornelis de Wolf klinkt zijn psalm 33. Het werk begint met een sober geharmoniseerd koraal, waarna een koraal trio klinkt. Het stuk besluit met een koraalfuga, waarin de koraal melodie met een fugathema wordt gecombineerd.
Verder speelt Rien een tweetal transcripties van delen uit cantates van Johann Sebastian Bach.
De rest van het programma staat in het teken van Sigfrid Karg-Elert. Deze Duitse componist schreef tijdens zijn bewogen leven zeer veel orgelwerken.
Naast een aantal grotere stukken zijn ook zijn kleinere werken zeer de moeite waard. Het zijn stuk voor stuk sfeertekeningen waarin de luisteraar de gedachten de vrije loop kan laten.
Rien besluit het concert met het Symfonische Choral “Jesu meine Freude” van Karg-Elert.
Hierin gaat de componist op zeer creatieve manier om met het koraal. Het eerste deel, met als titel “Inferno”, is buitengewoon dramatisch en heftig en zeer virtuoos. Het tweede gedeelte is een verstild adagio. Het stuk wordt besloten met een fuga, waarin de koraalmelodie prachtig naar voren komt.
Kortom, een concert met een uitdagend en verrassend programma dat u zeker niet mag missen.
Bovendien kunt u de verrichtingen van de organist en de registranten op een beeldscherm beneden, volgen. Een mooi kijkje in de keuken dus.
Het concert begint om 20.00 uur.
Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.
Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee.

Voor meer informatie: www.riendonkersloot.nl