Orgelconcert zaterdag 10 januari 2015

15 december 2014 om 17:13

Op zaterdag 10 januari om 20.00 uur geeft Rien Donkersloot een concert op het Bätz/van Vulpen-orgel van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland.
Het concert is tevens het startschot van de concertserie 2015 van de stichting Musica Laurentius.
Op het concertprogramma staan werken van Johann Sebastian Bach, Georg Böhm, Sigfrid Karg-Elert en Max Reger.

DSC00336a

Rien opent het concert met een lichtvoetige toccatine van Nico van den Hooven, die een tijdlang organist van de Laurentiuskerk is geweest.
Daarna klinkt van Georg Böhm een variatiereeks over “Freu dich sehr, o meine Seele”; een werk waarin alle klankkleuren van het orgel aan bod komen.
Daarnaast klinkt van Böhm diens wonderschone bewerking over het lied  “Vater unser, im Himmelreich”. Naast de bewerking van Böhm, klinkt ook de diepzinnige en complexe bewerking van Johann Sebasian Bach van dit lied.
In het middelpunt van het programma staat het derde Brandeburgse concert in een bewerking voor orgel. Dit vrolijke, lichtvoetige en zeer virtuoze concerto klinkt alsof het voor orgel geschreven is.
Van de Duitse componist Sigfrid Karg-Elert klinkt een bewerking over “In dulci jubilo”; een stuk wat past bij de kersttijd, waarin de melodie in allerlei gedaanten te horen is: van een zeer zacht en rustiek adagio, tot een uitbundige toccata.
Het slot van het concert wordt gevormd door de monumentale Toccata en Fuga in d klein van Max Reger. De toccata is verbluffend en meeslepend, in de fuga wordt de spanning geraffineerd opgebouwd tot aan het einde, waardoor de luisteraar op het puntje van z’n stoel zit.
Kortom, een concert met een uitdagend en verassend programma dat u zeker niet mag missen.

Het concert begint om 20.00 uur.
Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.
Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee.

Voor meer informatie: www.riendonkersloot.nl