Orgelconcert zaterdag 1 november 2014

20 oktober 2014 om 10:08

Orgelconcert Rien Donkersloot rond Maarten Luther

Rien Donkersloot, hoofdorganist St. Joriskerk, Amersfoort

Op zaterdag 1 november om 20.00 uur geeft Rien Donkersloot een concert op het orgel van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland.
Op het programma staan werken van Bach/Vivaldi, Johann Nicolaus Hanff, Cor Kint en Max Reger.
Bijzonder is dat de rode draad wordt gevormd door liederen die Maarten Luther schreef.

Veel mensen kennen de Reformator Maarten Luther van het bekende lied “Een vaste burcht is onze God”. Minder bekend is dat hij nog tal van liederen schreef; hij maakte in veel gevallen zowel de tekst als de melodie. Talloze componisten lieten zich hierdoor inspireren.

Rien Donkersloot selecteerde voor zijn programma een aantal composities die met Luthers liederen te maken hebben.
Zo componeerde Johann Nicolaus Hanff (een tijdgenoot van Buxtehude) een aantal koraalbewerkingen op liederen van Luther.
Felix Mendelssohn gebruikt in zijn derde sonate, Luthers lied “Aus tiefer Not schrei ich zu Dir”. Waarbij de roep om ontferming steeds heviger naar voren komt, om uiteindelijk tot berusting te komen in een innig andante.
Van Nederlandse bodem klinkt de fantasie over “Een vaste burcht’ van de violist/componist, Cor Kint; het werk is een mooi alternatief voor de bekende fantasie van Jan Zwart.
Rien opent het concert met een feestelijk concerto van Vivaldi, in een bewerking van Johann Sebastian Bach. Rien besluit het concert met een toccata en fuga van Max Reger.

Het concert begint om 20.00 uur.
Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.
Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee.