Zondagavondmuziek in de Laurentiuskerk

10 september 2013 om 20:15

Op zondag 22 september 2013 organiseert stichting Musica Laurentius zondagavondmuziek in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.
Tijdens deze vesper klinkt er prachtige kerkmuziek uit diverse eeuwen.
Medewerking verlenen sopraan Maria Goetze, organist Rien Donkersloot en Ds. W.H. Hendriks.

Het accent ligt ditmaal op de kerkmuziek uit de Lutherse traditie.
U kunt hierbij denken aan Heinrich Schütz, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann. Uiteraard wordt de muziek omlijst door bijpassende schriftlezingen, gebed en gemeentezang.
Sopraan Maria Goetze zingt o.a. een aantal “Kleiner geistlichen Concerten” van Heinrich Schütz. Deze composities zijn veelal geschreven op Bijbelteksten en hebben een prachtige relatie tussen woord en toon.

Schütz geldt als de belangrijkste Duitse componist van de 17e eeuw; hij bracht de Italiaanse stijl van componeren naar Duitsland.
Naast de werken van Schütz klinkt er ook een aria van Georg Philipp Telemann; hij was een tijdgenoot van J.S. Bach en tijdens zijn leven beroemder dan Bach.
Hij componeerde een zeer groot aantal werken, waaronder veel kerkmuziek. Tegenwoordig staat zijn muziek in de schaduw van die van Bach.
Naast werken voor sopraan en orgel klinken er een aantal orgelsoli.
Zo klinkt van Buxtehude het “Magnificat primi toni” ; een prachtige afwisselende Noord-Duitse compositie gebaseerd op het Magnificat (een van de vaste onderdelen van een Vesper).

De zondagavondmuziek begint om 19.00 uur en duurt ongeveer een uur.
Toegang is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang.
Voor meer informatie: www.riendonkersloot.nl