Orgelconcert en presentatie jaarprogramma 2013

7 februari 2013 om 19:36

Op zaterdag 16 februari 20.00 uur organiseert de stichting Musica Laurentius het eerste concert  van 2013. Organist Rien Donkersloot bespeelt het orgel; tevens wordt ook het jaarprogramma van 2013 gepresenteerd.  Het nieuwe jaarprogramma bevat naast vertrouwde ook een aantal nieuwe elementen.

Tijdens het concert op zaterdag 16 februari speelt Rien Donkersloot een gevarieerd programma.
Het concert wordt geopend met een werk van Dietrich Buxtehude, een van de inspiratiebronnen van Johann Sebastian Bach. Een zeer afwisselend werk, waarbij virtuoze en verstilde passages elkaar afwisselen.
Hierna klinken een aantal van de “30 Spielstücke” van Hugo Distler. Deze componist leefde van 1908 tot 1942 in Duitsland; hij had veel te lijden van het Naziregime. Zijn “Spielstücke” zijn prachtige intieme stukjes muziek met heel wisselende karakters.
Van Johann Sebastian Bach klinkt het Preludium en fuga in C BWV 545. Het is een vrij beknopt werk, maar het stuk heeft een monumentale uitstraling.
Hierna klinken een tweetal fuga’s van Robert Schumann; het thema dat Schumann gebruikt zijn de letters BACH. Een eerbetoon aan Bach dus.
De eerste fuga heeft een langzame opzet, maar kent een enorme climax naar het einde. De andere fuga heeft een vluchtig en schertsend karakter.
Tot slot van het programma klinkt de grootse Introduction und Passacaglia in d van Max Reger.
Een symfonisch werk met een klassieke opbouw. In passacaglia klinken verschillende variaties op een basthema. Aan het  slot van het werk krijgt de muziek een hele verassende wending.

Kortom een programma met weer veel avontuurlijke elementen.
Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Het jaarprogramma van 2013 zal voorafgaande aan het concert worden gepresenteerd. Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.
Naast een programma ontvangt u ook een uitgebreide, geschreven toelichting op de muziek.
Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee
Voor meer informatie: www.musicalaurentius.nl of www.riendonkersloot.nl