Laurensorganist concerteert in Laurentiuskerk

10 september 2012 om 20:28

Op zaterdag 22 september geeft Hayo Boerema een concert in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland.
Hayo Boerema is organist van de Laurenskerk in Rotterdam. Hayo is een veelgevraagd concertorganist in binnen- en buitenland. Hij won diverse prijzen op orgelconcoursen.
Vorig jaar verscheen een opname  van hem met het complete orgelwerk van Jehan Alain, opgenomen op het hoofdorgel van de Laurenskerk.
Naast het spelen van orgelliteratuur uit diverse stijlperiodes heeft Hayo een speciale liefde voor improvisatie.

hayoboerema3

Het programma op 22      september begint met werk  van Nicolaus Bruhns, een  componist uit de Noord-  Duitse Barok. Hayo speelt  het avontuurlijke  preludium in G dur.
Van de componist Jan  Pieterszn. Sweelinck (450 jaar geleden geboren) klinkt de variatiereeks over “Onder een linde groen”.
Hierna volgen een twee werken van Johann Sebastian Bach; beide werken die het orgel in MIjnsheerenland op het lijf zijn  geschreven. Het zijn de Canzona en de Pastorale.
De vierdelige pastorale heeft een mooie afwisselende opbouw. Het begin kent een vredig karakter, het tweede deel is actiever, het derde deel is een ingetogen aria. Het stuk besluit met een virtuoze gigue.
Hierna speelt Hayo Boerema een sonate van Carl Philipp Emanuel Bach, een zoon van Johann Sebastian. Duidelijk te horen is, dat zijn compositiestijl een totaal andere is dan die van zijn vader.
Niettemin is het zeer virtuoze en briljante muziek.
Van Felix Mendelssohn klinkt de 5e sonate. Een van de meest kernachtige sonates. Het werk begint met een melodieus koraalthema en eindigt met een virtuoos en pianistische finale.
Hayo Boerema zal het concert besluiten met een improvisatie, waarbij hij de mogelijkheden van het orgel optimaal kan benutten.

Na afloop kunt u napraten onder het genot van koffie of thee.
Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten.
Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee
Naast een programma ontvangt u ook een uitgebreide, geschreven toelichting op de muziek.