31 januari 2012 om 14:09

foto-saskia-11

Viool en orgel in concert

Op zaterdag 11 februari om 20.00 uur geeft violiste Saskia Otto een concert in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Ze wordt begeleid door organist Rien Donkersloot.

Saskia Otto studeert viool aan het conservatorium in Amsterdam; momenteel studeert ze voor haar masterdiploma. Ze trad op met diverse orkesten en ensembles.
Op het programma staat muziek van Händel, Mendelssohn en Rheinberger. Van Handel klinkt de sonate in A. Een zeer toegankelijk werk, waarbij snelle en langzame delen elkaar afwisselen.
Händel werd geboren in Duitsland, maar werkte een groot deel van zijn leven in Engeland. Dat is ook in zijn muziek terug te horen; naast Engelse invloeden vinden we ook de invloed van de Italiaanse barokmuziek terug.
Van Wolfgang Amadeus Mozart klinkt de dramatische sonate in e moll. Hij schreef dit werk in 1778 in Parijs, nadat hij te horen had gekregen dat zijn moeder was overleden. Het is een van zijn meest dramatische werken. Typerend is ook de tweedelige opzet van de Sonate.
Hoewel het stuk oorspronkelijk gecomponeerd is voor viool en piano, klinkt het werk met orgelbegeleiding zeer verdienstelijk.
Een groot deel van het programma is ingeruimd voor muziek voor viool en orgel van de componist Joseph Gabriel Rheinberger; een echte romanticus, deze componist. Zijn werken voor viool en orgel zijn nagenoeg de enige werken voor deze bezetting uit de romantische periode.
Zijn muziek kenmerkt zich door melodieuze lijnen en warme harmonische klanken.
Rheinberger componeerde een aantal Charakterstücke; sfeerstukken waarbij er als het ware een tafereel geschilderd wordt. Zo klinkt er onder meer een ingetogen “Abendlied”, een vredige “Pastorale”, maar ook een klagende “Elegie”.
Aan het slot van het concert klinkt Rheinbergers meesterwerk, “Introduktion und Fuge”. In dit werk reageren orgel en viool op elkaar en worden beide instrumenten tot een mooie eenheid gesmeed.
Naast muziek voor viool en orgel, speelt Rien Donkersloot enkele orgelsoli, waaronder Mendelssohns monumentale 4e Sonate.  Rien begint het concert met een improvisatie.
Kortom, een afwisselend en avontuurlijk concert.

Het concert wordt georganiseerd door Musica Laurentius.
Na afloop kunt u napraten onder het genot van koffie of thee.
Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten.
Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee
Voor meer informatie zie ook www.riendonkersloot