Orgelconcert en presentatie Jaarprogramma

28 december 2011 om 15:46

fotos-in-de-laurentiuskerk-003
Op zaterdag 14 januari om 20.00 uur geeft Rien Donkersloot een orgelconcert in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Tevens presenteert onze stichting “Musica Laurentius” haar nieuwe jaarprogramma.

Het programma heeft als thema “Duitse reuzen” en bevat orgelwerken van de grootste Duitse componisten.  Er klinken composities van Scheidemann, Buxtehude, Bach, Mendelssohn en Reger.
Van Buxtehude klinkt diens briljante Toccata in F. Een zeer levendig en virtuoos werk uit de Noord-Duitse traditie.
Op een programma met de allergrootste Duitse componisten mag Johann Sebastian Bach zeker niet ontbreken. Hij is vertegenwoordigd met zijn omvangrijke partita over “Sei gegrüsset, Jesu gütig”. Een zeer diepzinnig werk waarin Bach op geniale wijze de koraalmelodie varieert.
Felix Mendelssohn-Bartholdy is als orgelcomponist met name bekend geworden door zijn preludes en fuga’s en zijn zes Orgelsonates. Rien Donkersloot speelt tijdens het concert een bewerking van een preludium en fuga voor piano. Dit stuk overtreft  de meeste van zijn preludes en fuga’s voor orgel qua compositie en muzikale zeggingskracht.
De grootste pijler van de Laatromantische orgelmuziek is Max Reger. Reger staat voornamelijk te boek als componist van ongewoon complexe muziek; tegelijkertijd is hij zeer sterk beïnvloed door de muziek van Johann Sebastian Bach.
Rien speelt o.a. zijn Phantasie over “Ein feste Burg ist unser Gott”. Dit bekende Lutherlied inspireerde de Katholiek (!) Reger tot het schrijven van een grootschalige koraalfantasie. De tekst van het lied is de leidraad voor de muziek.

Na het concert presenteert “Musica Laurentius” haar nieuwe jaarprogramma. Er staat weer een breed scala aan muzikale activiteiten op het programma, met onder meer de uitvoering van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.

Na afloop kunt u napraten onder het genot van koffie of thee.
Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 60 minuten.
Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee
zie ook www.riendonkersloot.nl