Toon Hagen geeft orgelconcert in Mijnsheerenland

27 november 2011 om 14:19

orgel-mijnsheerenland1

Op zaterdag 3 december om 20.00 uur geeft Toon Hagen een concert op het orgel van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland.  Dus niet de in het jaarprogramma van Musica Laurentius genoemde organist. Toon Hagen is organist van het beroemde Schnitger-orgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle. Daarnaast is hij actief als componist van orgel- en kerkmuziek.

Het programma staat voor een groot deel in het teken van advent. Zo klinken onder andere een drietal bewerkingen van Johann Sebastian Bach over het koraal van Luther “Nun komm der Heiden Heiland”.
De eerste bewerking illustreert op beeldende wijze de komst  van Jezus. De tweede bewerking is in triovorm geschreven; de derde bewerking is een uitbundig toongezette lofprijzing op de drie-eenheid.
Eveneens van J.S. Bach is de Fantasia en fuga in c moll. Een zeer indringend en diepzinnig werk; naar alle waarschijnlijkheid componeerde Bach dit werk enkele jaren voor zijn dood in Leipzig.
Toon Hagen opent het concert met een variatiewerk van Samuel Scheidt. Scheidt was een leerling van “onze” Jan Pieterszn. Sweelinck. Van de generatie componisten na Scheidt is Dietrich Buxtehude de belangrijkste vertegenwoordiger.
Van hem klinkt het Magnificat primi toni. Dit Magnificat, ofwel de Lofzang van Maria, is zeer afwisselend en contrastrijk van opzet en geeft uiting aan de inhoud van deze lofzang.
Als intermezzo klinken er een tweetal koraalbewerkingen over adventskoralen van Henk Klop (een Nederlandse componist en kunstenaar) en van Ernst Pepping.
Toon Hagen besluit het concert met een eigen compositie over het al eerder genoemde ” Nun komm der Heiden Heiland”.
Kortom, een sfeervol adventsconcert dat u zeker niet mag missen.

Het concert begint om 20.00 uur. Toegang: 7 euro (incl. koffie/thee na afloop), kinderen tot 12 jaar gratis.

Messiah 2011 foto Conno Bochoven

Messiah 2011 foto Conno Bochoven