Hommage aan Bach door koor en orgel, zaterdag 8 oktober

24 september 2011 om 19:54

Op zaterdag 8 oktober geeft Rien Donkersloot weer een orgelconcert in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.
Op het programma staan louter werken van Johann Sebastian Bach. Bijzonder is, dat ook het kamerkoor “Carmina Amantes” onder leiding van Arie Hoek haar medewerking verleent.

Op het programma staan onder meer orgelbewerkingen over koraalmelodieën. Voorafgaand aan elke bewerking zingt het kamerkoor het koraal; dit uiteraard in een geniale toonzetting van Bach zelf. Op deze manier komt ook de bijzondere relatie tussen tekst en muziek naar voren.
Op het programma staan o.a. de zes “Schübler-Choräle”; zes, door Bach zelf, bewerkte koraalbewerkingen, afkomstig uit cantates. Het eerste koraal is het bekende “Wachet auf, ruft uns die Stimme”.
Naast deze zes “Schübler-Choräle” klinken er nog een aantal andere koraalbewerkingen, waaronder een jeugdwerk van Bach, namelijk de koraalfantasie over “Ein feste Burg ist unser Gott”.
Het programma wordt geopend en besloten met een van Bachs virtuoze preludia en fuga’s.
In het midden van het programma klinkt een samengestelde triosonate. Een triosonate is een stuk dat afstamt van de kamermuziek. Je hoort als het ware drie verschillende instrumenten met elkaar in gesprek. Deze drie instrumenten worden op orgel door een persoon gespeeld. Er wordt daarom ook wel gezegd dat dit Bachs moeilijkste stukken zijn.
Natuurlijk is het koor ook solistisch te beluisteren in een motet van Bach. In dit motet toont Bach zich de meester van het contrapunt. Elke partij gaat zijn eigen gang; er is dan ook van alles tegelijkertijd te beluisteren en te genieten.

Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Toegang is € 12,50,- kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kop koffie of thee.

Van harte welkom,

Kees de Gier