Bach en Reger in de hoofdrol

1 juni 2011 om 20:23

fotos-in-de-laurentiuskerk-009

Op zaterdag 18 juni om 20.00 uur organiseert Musica Laurentius weer een orgelconcert in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Rien Donkersloot, de vaste organist van de kerk, laat het Bätz-van Vulpen-orgel horen met een afwisselend programma.

Rien Donkersloot schrijft over het programma:

De hoofdmoot wordt gevormd door de Passacaglia van Johann Sebastian Bach; het is een van Bach’s mooiste stukken. De 19e-eeuwse componist Max Reger liet zich ook inspireren door dit meesterwerk. Daarom besluit het concert met “Introduktion und Passacaglia opus 63” van Max Reger. Het werk van Reger is net zo groot van opzet als het werk van Bach. Het is tevens een goede gelegenheid beide stukken eens te vergelijken.
Naast Duitse muziek staat er ook Engelse en Franse muziek op het programma. De Engelse muziek vanwege het bijzondere Engelse accent tijdens de concerten van Musica Laurentius. Frankrijk is vertegenwoordigd met een werk van Gabriel Pierné; Pierné was leerling van César Franck. Van hem klinken zijn “Trois pièces”, drie zeer afwisselende stukken te beginnen met een zangerige Prélude, een indrukwekkende en zeer ingetogen Cantilène, en een uitermate virtuoos Scherzando.
Het concert begint met avontuurlijke muziek uit de 20e eeuw van ondermeer Guy Bovet en Hans Friedrich Micheelsen; deze stukken worden afgewisseld met 16e-eeuwse muziek van Jan Pieterszn. Sweelinck. U zult zien dat deze muziek veel met elkaar te maken heeft.

Het concert begint om 20.00 uur. Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis). Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van koffie of thee.