Orgelconcert door Arjen Leistra in Engelse sfeer

9 april 2011 om 20:40

foto-arjan-leistra

Op zaterdag 14 mei 20.00 uur geeft de Schiedamse organist Arjen Leistra een concert in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Arjen is een van de twee gastorganisten die in de concertserie optreden. Arjen Leistra is organist van de Grote Kerk te Schiedam en daarnaast veelvuldig actief als concertorganist in binnen- en buitenland. Hij maakte ondermeer een tournee naar de Verenigde Staten.

De composities die op het programma staan zijn nagenoeg allemaal verbonden met Engeland.
Dat Georg Frederic Händel (Duits) of George Frideric Handel (Engels) zowel door Duitsland als door Engeland wordt geclaimd als “hun” componist wisten we. Tijdens dit concert is hij vooral Engelsman.
Het briljante orgelconcerto in Bes klinkt ook zonder orkest zeer overtuigend.
Dat Händel ook andere componisten in later tijd wist te inspireren blijkt uit de “Marche Religieuse upon “Lift up your heads” “ van de 19eeeuwse Franse componist Alexandre Guilmant. Het thema van het stuk is afkomstig uit Handels Messiah; een stuk dat later dit jaar zal worden uitgevoerd in Strijen.
Naast composities van Handel en Guilmant klinkt de 5e Sonate van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Mendelssohn was net als Handel van Duitse afkomst, echter door zijn vele bezoeken aan Engeland begonnen de Engelsen hem ook een beetje als één van hen te zien; dit kwam mede doordat Mendelssohn zich ook gedroeg als een “gentleman” . De melodieën in Mendelssohns werken klinken dan ook verdraaid Engels.
Naast werken van bekende grootheden als Mendelssohn, Handel en Guilmant, klinkt er ook werk van de jonggestorven Engelse componist Percy Withlock. Withlock schreef een aantal “Sketches” (schetsen, korte stukken) over psalmteksten. Dit werk wordt zelden gespeeld in Nederland, maar is zeer de moeite waard.
Johann Sebastian Bach heeft de oversteek naar Engeland nooit ondernomen; toch misstaat een triosonate van zijn hand op geen enkel programma. Arjen Leistra speelt de derde triosonate; deze derde sonate is enigszins een buitenbeentje ten opzichte van de overige sonates. Het eerste deel is een rustiek andante, in plaats van het gebruikelijke, speelse allegro. Na een diepzinnig middendeel volgt een virtuoos vivace.
Kortom reden genoeg om dit bijzondere concert mee te maken.

Het concert begint om 20.00 uur. Na afloop is er koffie en thee verkrijgbaar en kunt u napraten met de organist.
De kerk is geopend vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis).
Voor meer informatie en het programma: www.arjenleistra.nl