Bachcantate met groot kooraandeel

6 februari 2011 om 12:38

De Stichting Musica Laurentius organiseert zondag 13 februari weer een cantatedienst in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.
Uitgevoerd wordt BWV 14 “Wär Gott nicht mit uns diese Zeit”.

Bach componeerde deze koraalcantate voor de vierde zondag na Epifanie in 1735.

Het koraal waarop deze cantate is gebaseerd, is het gelijknamige lied van Maarten Luther en is een herdichting van Psalm 124.

De eerste en laatste strofen zijn letterlijk overgenomen, de tussenliggende drie delen zijn zo bewerkt dat er in zekere zin een verbinding is met de evangelielezing uit Matteüs 8: 23-27, het verhaal van de storm op het meer. De verbinding met dit verhaal is niet letterlijk, maar meer in de zin van, dat wij mensen aangewezen zijn op de hulp van God, zonder Zijn hulp zijn wij verloren.

Het is ook deze keer weer een bijzonder expressieve cantate, waarin woord en toon op een bijzondere wijze met elkaar worden verbonden.

Het koor, Cappella Laurentius, zingt het openingsdeel en het slotkoraal, daarnaast zal er ook een koorwerk uit de Engelse Koortraditie worden gezongen.  Het is ‘ O God my King’ van J.Ammer

Rien Donkersloot zal het Bätz-van Vulpen orgel bespelen. Hij speelt na de mededelingen ‘Air with variations’  van F. Mendelssohn Bartholdy en aan het eind van de dienst ‘Toccata in F BWV 540’ van J.S.  Bach.

Van harte welkom.

Aanvang 19.00 uur

Cappella Laurentius o.l.v. Arie Hoek

Laurentius Bach Orkest

Johan Sonneveld orgelcontinuo

Laurentius Bach Orkest

Francine van der Heijden sopraan, Arco Mandemaker tenor, Wiebe Pier Cnossen bas.
Rien Donkersloot hoofdorgel

Ds. C. Romkes voorganger

Collecte ter bestrijding van de kosten