Orgelconcert en Presentatie Jaarprogramma 2011

5 januari 2011 om 12:17

Op zaterdag 15 januari geeft organist Rien Donkersloot het eerste concert van 2011 in de nieuwe reeks concerten. Tevens presenteert de stichting “Musica Laurentius” dan haar nieuwe jaarprogramma voor 2011. Het concert begint om 20.00 uur in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.

Op het programma staan twee koraalfantasieën over het lied “Wie schön leuchtet der Morgenstern”; dit lied staat ook in het Liedboek voor de Kerken (lied 157) en past mooi in de tijd van het kerkelijk jaar (epifanie). Zowel de 17eeeuwse componist Dietrich Buxtehude als de laat 19eeeuwse componist Max Reger schreven een prachtige koraalfantasie over deze oersterke melodie. Beide componisten verklanken de tekst op een zeer beeldende manier. Je kunt de tekst er naast leggen en meelezen. Het werk van Buxtehude is geschreven in de stijl van de Noord-Duitse barokmuziek.

De muziek van Max Reger is toonbeeld van de laatromantiek; een groots en meeslepend werk van ongeveer 20 minuten!

Verder een bijzonder virtuoos werk van de Duits/Joodse componist, Felix Mendelssohn-Bartholdy. Hij schreef voor piano zijn “variations sérieuses”. (variaties over een ernstig thema). Dit werk is ook bewerkt voor orgel, waarbij de karaktervolle registers van het Bätz/van Vulpen-orgel mooi uit de verf komen.

Het begin van het programma wordt gevormd door een preludium van Buxtehude, dat een grote mate van afwisseling kent en bestaat uit grote contrasten.
Naast deze grote werken kunt u genieten van kleinere werken van de Engelse componist Samuel Sebastian Wesley. Prachtige melodieuze, typisch Engelse muziek.
Daarnaast kunt u wegdromen tijdens de “Pastel” van de Duitse componist Sigfrid Karg-Elert; een stuk met zeer bijzondere en kleurrijke akkoorden.

Deze avond vindt ook de presentatie van het jaarprogramma 2011 plaats. Deze presentatie bestaat uit een toelichting door Arie Hoek en Rien Donkersloot op de activiteiten in 2011. Musica Laurentius is er in geslaagd weer een boeiend geheel samen te stellen met o.a. diverse orgelconcerten, Bachcantates, en wegens het succes van vorig seizoen, een project rond Bach’s Matthäus Passion.

Het concert en de presentatie beginnen om 20.00 uur. De toegang is € 7,- incl. programma (met  uitgebreide toelichting), koffie en thee na afloop.  U kunt dan tevens met elkaar napraten over het concert.

Zie ook www. riendonkersloot.nl