Wereldpremiere in Mijnsheerenland

4 november 2010 om 16:41

In het jaar 1868 beleefde ‘Ein Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms zijn eerste uitvoering. Sindsdien is het werk wereldwijd door grote orkesten uitgevoerd en behoort het tot de repertoirestukken van de romantische muziek. Het is een aangrijpend werk voor koor, sopraan, bariton en groot orkest.

Zoals bij een dergelijk werk te verwachten is, hebben diverse bewerkers zich er op gestort. Brahms zelf maakte bijvoorbeeld een (koor)studievariant voor twee piano’s welke ook regelmatig wordt uitgevoerd en enkele jaren terug was er een indrukwekkende uitvoering met het orgel in de St Bavo in Haarlem.

Maar op zaterdag 27 november zal het werk voor het eerst worden uitgevoerd door een kamerkoor, Carmina Amantes begeleid door een combinatie van orgel en drukwindharmonium. Dat vindt dan plaats in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. “En wie weet, later nog eens elders,” zegt organist Rien Donkersloot, “want met deze bezetting is een uitvoering een stuk eenvoudiger te organiseren, terwijl toch de dynamiek en expressie van het stuk overeind blijven.”

Rien Donkersloot en dirigent Arie Hoek liepen al langer rond met het idee om het werk van Brahms uit te voeren, maar de studievariant met twee vleugels vonden zij te kaal. Ook een uitvoering met uitsluitend het relatief kleine barokke Bätz orgel in Mijnsheerenland zou het stuk tekort doen. Het drukwindharmonium heeft echter heel veel expressieve mogelijkheden en vult de klankkleur van het orgel perfect aan. Dit instrument kan ook veel meer dan de huiskamer varianten uit de vorige eeuw.

Na een jaar voorbereiding bewerkte Rien Donkersloort de partituur voor twee piano’s tot de uitvoering voor orgel en harmonium. De zangpartijen van sopraan, bariton en koor liet hij ongemoeid. Voor zover bekend is een dergelijke bewerking nog nooit uitgevoerd en dat maakt het concert op 27 november een unieke belevenis.

==========

Johannes Brahms, Ein Deutsches Requiem

Zaterdag 27 november 2010, aanvang 20.00 uur

Laurentiuskerk, Mijnsheerenland

Dirigent is Arie Hoek. Hij  dirigeert het

Kamerkoor Carmina Amantes.

Rien Donkersloot, orgel (Bätz/van Vulpen)

Klaas Hoek, drukwindharmonium

Francine van der Heijden, sopraan

Robbert Muuse, bariton.

Kaarten kosten € 12.50 en zijn verkrijgbaar

– bij de ingang van de kerk

– bij Boekhandel Schouten, Kerkstraat 33-35, Strijen

– 078-6741264

– via info@carmina-amantes.nl

Zie ook www.carmina-amantes.nl