Zondagavondcantate in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland

27 september 2010 om 12:43

Zondag 10 oktober organiseert Musica Laurentius weer een zondagavondcantate in de Laurentiuskerk. Deze keer BWV 47, “Wer sich selbst erhöhet, der soll erniedriget werden”. De solisten zijn de sopraan Mariët Kaasschieter en de bas Robbert Muuse. Verder werken mee het Laurentius Bach Orkest en Cappella Laurentius onder leiding van Arie Hoek. Rien Donkersloot bespeelt het hoofdorgel.

Arie Hoek schrijft over de cantate o.a.:

J.S. Bach componeerde deze cantate voor 13 oktober 1726, de 17e zondag na Trinitatis.

Het openingsdeel heeft als tekst de conclusie van de gelijkenis uit Lukas 14: “Wer sich selbst erhöhet, der soll erniedriget werden”.

Het is fascinerend hoe Bach met het thema aansluit bij de tekst. Immers bij de woorden “erhöhet” klinkt het thema stijgend en bij de woorden “erniedriget” klinkt het thema dalend. En als de tweede helft van de conclusie uit het verhaal “maar wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden” aan de orde komt, klinken de stijgende en dalende motieven, net als in de tekst, in omgekeerde volgorde. Er ontstaat zo een volkomen eenheid tussen “woord en toon”. Het openingsdeel is groots van vorm en structuur. De zelfstandige orkestinleiding kenmerkt zich door vitale akkoordblokken, afwisselend gespeeld door de hobo’s en de strijkers. Het koor zet het thema stem voor stem in, een grandioze maar ook virtuoze koorfuga ontvouwt zich. J.S. Bach laat zich hier kennen als een componist die als geen ander in staat is “woord en toon” tot grote eenheid samen te smeden.

In het tweede deel klinkt er naast de sopraanpartij ook nog een zeer virtuoze vioolsolo. Een prachtig samenspel tussen twee solisten, zo nu en dan in afwisseling, maar ook duellerend.

Deel drie is een recitatief, waarin de bassolist op een wel zeer expressieve wijze wordt begeleid door de strijkers. In de Matthäus Passion klinkt deze begeleidingsvorm als de woorden van Christus worden gezongen.

Deel 4 is als het ware een trio. De hobo, viool en bassolist imiteren elkaar begeleid door het basso continuo. Deze aria is, zoals bijna altijd bij Bach, driedelig van vorm. Een zgn. ABA-vorm, deel drie is dan weer gelijk aan het eerste deel. Hoewel deze aria ook driedelig is, ontbreekt in de herhaling het aandeel van de vocale solist.

De cantate besluit met een prachtige vierstemmige koorzetting “Die zeitliche Ehrn will ich gern entbehrn”.

De aanvangstijd is 19.00 uur, de toegang is vrij maar bij de uitgang is er een collecte ter bestrijding van de kosten.  U  kunt uw bijdrage ook overmaken  op bankrekening 146275209 t.n.v. de Stichting Musica Laurentius te Mijnsheerenland. Musica Laurentius heeft een ANBI-status. U kunt uw giften dus aftrekken van de belasting.