Bas de Vroome, een van Nederlands beste organisten, in Mijnsheerenland.

5 september 2010 om 16:12

Op zaterdag 18 september organiseert “Musica Laurentius” weer een orgelconcert in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Dit keer wordt het concert gegeven door Bas de Vroome. Hij wordt algemeen aangemerkt als een van de beste organisten van Nederland.

bas-de-vroome1-470-x-7041

Bas is organist van de Oude en van de Nieuwe Kerk in Delft, van twee monumentale kerken met twee monumentale orgels dus. Bas de Vroome speelde o.a. tijdens de bijzetting van Prins Claus, van Koningin Juliana en van Prins Bernhard. Daarnaast is hij orgeldocent aan het conservatorium van Rotterdam en beiaardier van Naaldwijk, Rijnsburg, Spijkenisse en Vlaardingen en ook de leraar van Rien Donkersloot.

Het is uniek om zo’n goede organist in deze concertserie te hebben.

Op het programma staan, net als tijdens eerdere concerten in de reeks, een tweetal koraalbewerkingen van Bach’s leerling Johann Ludwig Krebs. Tevens klinkt er een van de triosonates van Bach, ditmaal de vijfde. Deze sonate is zeer geliefd vanwege zijn vrolijke karakter; het langzame middendeel heeft echter een meer melancholisch karakter.

Het programma opent met een onstuimige toccata van Dietrich Buxtehude, een werk waar afwisseling een grote rol speelt.

Het slot van het concert wordt gevormd door de monumentale partita over “Nun komm der Heiden Heiland” van de Duitse componist Hugo Distler. Distler leefde in de eerste helft van de 20e eeuw en had veel te lijden van de opkomst van het naziregime.

Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop aan de kerk, die geopend is vanaf 19.30 uur. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten en de organist te ontmoeten; dit onder het genot van een kop koffie of thee.

De toegang is € 6,00 (inclusief koffie en thee na afloop)

Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen (onder begeleiding van een volwassene).

Meer informatie kunt u vinden op www.musicalaurentius.nl