Orgelconcert door Rien Donkersloot

29 april 2024 om 17:45

Op zaterdag 18 mei organiseert Musica Laurentius weer een orgelconcert. Dit orgelconcert wordt gegeven door huisorganist Rien Donkersloot. Op het programma werken van Buxtehude, Bach, Rheinberger, Boëlmann en improvisatie.

IMG_8994.

Het concert wordt geopend met het Preludium in a moll van Dieterich Buxtehude. In dit afwisselende stuk wisselen homofone en polyfone passages elkaar af. In de slotpassages van het stuk klinken enkele zeer gewaagde harmonieën.

Hierna klinkt een variatiereeks op het liedje “Daphne”, een melodie die een grote populariteit genoot in de 16e en 17e eeuw. De anonieme reeks variaties is afkomstig uit het Camphuysen-manuscript. Dit manuscript is een belangrijke verzameling klavierstukken van een anonieme componist.
Johann Sebastian Bach is vertegenwoordigd met zijn Tweede Triosonate. In deze sonate wisselen speelsheid en diepzinnigheid elkaar af. Het werk is het Bätz/van Vulpen-orgel op het lijf geschreven.
Van de romantische componist Joseph Gabriel Rheinberger klinkt diens introductie en passacaglia in e klein, afkomstig uit de achtste orgelsonate. In de introductie valt de componist met de deur in huis; de passacaglia is een prachtig opgebouwde variatiereeks op een basthema, waarbij Rheinberger aan het slot weer teruggrijpt op de introductie.
Na een lichtvoetig “Ronde française” van de Franse componist Leon Boëlmann, besluit Rien Donkersloot het concert met een improvisatie.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.
Toegang is € 10,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Er is een pinapparaat aanwezig!
Na afloop kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.

Kijk ook op de website van Rien Donkersloot: klik hier