Spectaculair concert met Orgel en Trompet in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland

1 mei 2010 om 19:49

Op zaterdag 22 mei organiseert de stichting “Musica Laurentius” weer een orgelconcert.

Ditmaal staat naast het orgel, ook de trompet centraal; naast organist Rien Donkersloot werkt namelijk trompettist Jeroen Schippers mee aan het concert. Jeroen is trompettist bij de Marinierskapel en speelt daarnaast regelmatig mee in o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Het programma is zeer afwisselend en toegankelijk en bevat werken van de 16e tot en met de 20e eeuw. Er klinkt o.a. een feestelijke sonate voor trompet en orgel van de 17e eeuwse Italiaanse componist Giovanni Buonaventura Viviani. De rode draad van de orgelserie, composities van de Bachleerling J.L. Krebs, krijgt eveneens aandacht door middel van een fantasie voor trompet en orgel.

Vooral in de 18e eeuw schreven veel componisten soloconcerten voor trompet en orkest. Zij laten de trompettist schitteren in allerlei virtuoze passages. Een mooi voorbeeld hiervan is te horen in het virtuoze trompetconcert van J.B.G. Neruda, uitgevoerd in een bewerking voor trompet en orgel. Naast sprankelende barokmuziek klinkt er ook een dromerig en romantisch adagio van de Canadese componist Denis Bedard.

De werken voor trompet en orgel worden afgewisseld met muziek voor orgelsolo.

Er klinken o.a. een fantasia van de Engelse componist William Byrd en een aantal werken van Johann Sebastian Bach. Het omvangrijkste orgelwerk op het programma is de 4e sonate van de Franse componist Alexandre Guilmant. Het werk bestaat uit vier delen en is eigenlijk geschreven als een soort orgelsymfonie. Hoewel het werk is geschreven voor een groot orgel in een kathedrale kerk, klinkt het werk voortreffelijk op het orgel van de Laurentiuskerk.

Het concert wordt besloten met een spectaculaire compositie van de Middelburgse componiste Margreeth de Jong. Het thema van deze compositie klinkt u zeker bekend in de oren.

Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Kaarten zijn te koop aan de kerk, die is geopend vanaf 19.30 uur. De toegang is € 7,50 inclusief koffie en thee na afloop. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen (onder begeleiding van een volwassene).

Meer informatie kunt u vinden op www.riendonkersloot.nl of www.musicalaurentius.nl