“Orgelconcert bij kaarslicht” door Rien Donkersloot

13 augustus 2023 om 18:26

Op zaterdag 2 september organiseert Musica Laurentius weer een orgelconcert. Dit orgelconcert bij kaarslicht wordt gegeven door huisorganist Rien Donkersloot. Op het programma werken uit de (Noord) Duitse barok en de vroege romantiek.

foto's in de Laurentiuskerk 031

Het concert wordt geopend met het levendige preludium in C van Georg Dietrich Leyding. Deze Duitse componist staat geheel in de Noord-Duitse traditie en volgde onder meer orgellessen bij Dieterich Buxtehude; dit is in zijn componeerstijl goed waarneembaar.

Van Johann Sebastian Bach klinken een aantal composities die Bach nooit heeft afgemaakt. Allereerst het pedalexercitium; een werk voor pedaalsolo dat onvoltooid gebleven is. Op het concert voltooit Rien Donkersloot het werk als improvisatie.
De laatste fuga (nr. 14) uit Bachs meesterwerk “Der Kunst der Fuge” is door de componist zelf nooit voltooid. Het werk is een soort mysterie; is het Bachs bedoeling het werk onaf te laten, kwam hij er niet meer aan toe? Het blijven vraagtekens. Tijdens het concert klinkt deze fuga in een voltooide versie. Naast deze ‘onvoltooide’ Bachwerken klinkt nog een Siciliano uit het Klavecimbelconcerto in een bewerking voor orgel.

Na een korte koraalbewerking van Johann Ludwig Krebs klinkt de monumentale 4e Orgelsonate van Mendelssohn. Een werk uit de vroege romantische periode waarin het orgel van de Laurentiuskerk weer geheel anders naar voren komt. Het concert wordt besloten met een improvisatie.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.
Toegang is € 10,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Er is een pinapparaat aanwezig!
Na afloop kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.

Kijk ook op de website van Rien Donkersloot, klik hier