Adventsconcert door Rien Donkersloot

9 november 2022 om 16:06

Op zaterdag 10 december geeft Rien Donkersloot een orgelconcert in de Laurentiuskerk.
Het programma staat in het teken van Advent en bevat werken van Bach, Bruhns, Distler
en een improvisatie.

IMG_8994.

Het Lutherse Adventslied ‘Nun komm, der Heiden Heiland’ heeft al eeuwen diverse componisten geïnspireerd.
De koraalmelodie heeft zeer oude wortels en de tekst van het lied gaat terug tot de vierde eeuw.
De Noord-Duitse componist Nicolaus Bruhns schreef een meesterlijke koraalfantasie over ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Het werk is een absoluut meesterwerk van deze jonggestorven componist. In het werk krijgt iedere koraalregel een eigen, fantasievolle behandeling. Johann Sebastian Bach nam in zijn Leipziger Choräle een drietal bewerkingen op over ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Rien Donkersloot vertolkt tijdens het concert de derde bewerking die een zeer uitbundig karakter heeft.
In de twintigste eeuw is het vooral de Duitse componist Hugo Distler geweest die een belangrijke compositie baseerde op ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Distlers belangrijkste inspiratiebronnen waren componisten uit de zeventiende eeuw.
Oude vormen, zoals bicinium, trio en chaconne spelen dan ook een belangrijke rol in zijn compositie. Het werk bestaat uit vier delen: Een toccata (met een pedaalsolo erin), een reeks variaties, een chaconne en als besluit wordt de toccata herhaald.
Na het werk van Distler besluit Rien Donkersloot zijn concert met een improvisatie over een Adventslied.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.
Toegang is €8,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.
Na afloop kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.
Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Kijk ook op de website van Rien Donkersloot, klik hier