Zaterdag 16 januari Orgelconcert door Rien Donkersloot. Tevens presentatie jaarprogramma 2010

8 januari 2010 om 18:24

Op zaterdag 16 januari begint de nieuwe concertserie van de Stichting Musica Laurentius. Rien Donkersloot geeft dan een orgelconcert in de Laurentiuskerk. Daarnaast wordt ook het jaarprogramma 2010 gepresenteerd.

Rien Donkersloot zal het concert openen met het grote Preludium en Fuga in e moll. Dit werk behoort tot de late werken van Johann Sebastian Bach, die hij in Leipzig componeerde; het werk getuigt dan ook van een grote rijpheid. Het is een compositie vol grootsheid en dramatiek.

Naast dit werk van Bach klinken ook een aantal koraalbewerkingen van Johann Ludwig Krebs, een van de beste leerlingen van Bach. Zijn werken lijken voor het orgel in Mijnsheerenland geschreven te zijn.

De rest van het concert staat geheel in het teken van de Duitse romantiek, met o.a. Robert Schumann als belangrijke vertegenwoordiger. Schumann, vooral bekend vanwege zijn “Kinderszenen” voor Piano, schreef een viertal “Skizzen” (korte karakterstukken) voor orgel. Het zijn stukken met een wisselend karakter: van heldhaftig tot ingetogen, van uitbundig tot dramatisch.

Het concert wordt besloten met een Sonate van August Gottfried Ritter. Ritter droeg het werk op aan Franz Liszt (een belangrijk pianovirtuoos) en dat is aan het stuk goed te horen. Het is een heel groot, symfonisch opgezette compositie. De vele virtuoze passages worden afgewisseld met meer overpeinzende adagio’s.

Kortom, een concert dat u niet mag missen.

Daarnaast hebben wij als stichting een veelbelovend jaarprogramma vastgesteld. Dit programma wordt u op deze avond overhandigd.

Het concert begint om 20.00 uur.

De toegang is € 6 (inclusief koffie/thee na afloop).

Kinderen tot 12 jaar gratis (onder begeleiding van een volwassene).