Online Bachconcert bij Kaarslicht door Rien Donkersloot

23 februari 2021 om 20:02

Op zaterdag 6 maart om 20.00 uur is er vanuit de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland een online concert te beluisteren en te bekijken (link naar de livestream). Rien Donkersloot verzorgt een Bachconcert bij Kaarslicht.
In normale omstandigheden zou het concert met bezoekers in de kerk worden gehouden, maar vanwege de verlenging van de lockdown is dit nu niet mogelijk.
Luisteraars kunnen echter het concert door middel van een livestream op YouTube meemaken en zo niet alleen genieten van de muziek, maar ook van de beelden van de kerk, het orgel en de organist.

Op het programma staan werken uit de (vroeg) barokke tijd, maar ook uit de 20e eeuw.
Rien Donkersloot begint het concert met de Poolse Allemande van Jan Pieterszn. Sweelinck, wiens 400e sterfjaar in 2021 herdacht wordt.
Vervolgens klinken een drietal variaties over het lied ‘Vater unser im Himmelreich’ van Sweelincks leerling, Heinrich Scheidemann.
De generatie componisten na Scheidemann is vertegenwoordigd door Dieterich Buxtehude; van hem klinkt diens Preludium in C. Een virtuoos Noord-Duits werk met veel contrasten.
Uiteraard ontbreekt ook werk van Johann Sebastian niet; van hem klinkt de indrukwekkende koraalbewerking over het Lutherse Agnus Dei, ‘O Lamm Gottes unschuldig’. In deze bewerking geeft Bach op indrukwekkende manier stem aan de tekst van het lied. Daarnaast klinkt Bachs Preludium en Fuge in g moll BWV 535.
Als uitstapje in het programma klinkt een 20e-eeuws werk van Paul Hindemith. Hij schreef een orgelsonate met gebruikmaking van oude Duitse volksliederen.
Als besluit van het concert improviseert Rien over een lied uit de passietijd.

Het concert is te bekijken via het YouTube-kanaal van Rien Donkersloot.
Klik hier voor de livestream of kijk op de website van Rien Donkersloot: www.riendonkersloot.nl