14 november Orgelconcert Rien Donkersloot – Interessant concert met première

10 oktober 2009 om 13:50

Op zaterdag 14 november a.s. geeft Rien Donkersloot weer een concert op het Bätz/van Vulpen-orgel van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. De Stichting Musica Laurentius nodigt u uit om dit boeiende concert bij te wonen. Rien Donkersloot schrijft over het programma:

‘Het concert heeft als thema “Het gregoriaans als inspiratiebron”. Veel protestantse kerken waren voorheen in gebruik als katholieke kerk; in de kerkdiensten klonk het gregoriaans. Het gregoriaans ligt ook aan de oorsprong van veel psalm- en gezangmelodieën. Daarnaast waren de gregoriaanse melodieën voor veel componisten een enorme inspiratiebron.

Tijdens het concert zullen er werken klinken van o.a. François Couperin. Deze Franse componist maakte een tweetal orgelmissen, gebaseerd op gregoriaanse melodieën. Naast op het gregoriaans gebaseerde composities, klinkt er natuurlijk ook een triosonate van J.S. Bach, ditmaal is de zesde triosonate aan de beurt.

Naast deze werken klinkt er ook een compositie waarvan de inkt nog maar net is opgedroogd. Johann Th. Lemckert, voormalig organist van de Laurenskerk in Rotterdam, componeerde een fantasie over het gregoriaanse thema `Jesu dulcis memoria`. Deze fantasie, opgedragen aan Hans van Gelder, is gecomponeerd in 2008 en nog niet eerder uitgevoerd.

Bijzonder is dat Hans van Gelder tijdens het concert, voorafgaand aan elk stuk de gregoriaanse melodie zal zingen’

Het concert begint om 20.00. De toegang is € 6,- (kinderen tot 12 jaar onder begeleiding, gratis). Na afloop kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.