Orgelconcert bij kaarslicht – Rien Donkersloot

12 december 2020 om 20:00
Wat
Orgelconcert bij kaarslicht - Rien Donkersloot
Wanneer
zaterdag 12 december 2020
20:00 - 8 euro - .
Waar
Laurentiuskerk (kaart)
Kerkstraat 1

Mijnsheerenland, Zuid-Holland, Nederland 1234 AA

« Terug naar kalender

Orgelconcert bij kaarslicht door Rien Donkersloot

19 november 2020 om 14:07

Op zaterdag 12 december om 20.00 uur vindt het derde en tevens laatste concert plaats in de reeks van drie orgelconcerten bij kaarslicht in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland.
Het concert wordt verzorgd door de vaste organist van de kerk, Rien Donkersloot.
Aanvankelijk zou dit concert op 7 november plaatsvinden, maar vanwege de toen aangescherpte coronamaatregelen werd het concert verplaatst naar zaterdag 12 december.

Het programma voor het concert op 12 december begint met een prachtig Preludium in Bes van Dieterich Buxtehude. Bijzonder is dat dit werk door Buxtehude niet voltooid is; Martien de Vos voltooide het werk, geheel in de Noord-Duitse stijl.
Van de Noord-Duitse componist Nicolaus Bruhns klinkt diens koraalfantasie over het Adventslied van Maarten Luther, “Nun komm der Heiden Heiland”. In dit meesterwerk laat Bruhns niet alleen de melodie in al zijn facetten horen, maar ook de klank mogelijkheden van het orgel komen op een schitterende manier aan bod.
Ook de 20e-eeuwse componist Hugo Distler liet zich inspireren door Luthers’ adventslied. Hij schreef er een vierdelige partita over. Het werk wordt geopend en besloten door een briljante toccata, die begint met een pedaalsolo. In het midden van de compositie staan twee variatievormen; te beginnen met een koraal met zeven variaties, gevolgd door een chaconne (variaties op een basthema).

Van Felix Mendelssohn klinkt een orgeltranscriptie van diens preludium en fuga in f moll, voor piano.
De bruisende fuga vormt een fraai contrast met het melodieuze preludium.
Van de 20e-eeuwse componist Paul Hindemith klinkt diens derde, zelden gespeelde orgelsonate. De sonate heeft drie Duitse volksliederen als thema en is mede daardoor zeer toegankelijk qua stijl.
Rien Donkersloot besluit zijn concert met een improvisatie.

foto's in de Laurentiuskerk 031

Het concert begint om 20.00 uur, de deuren zijn open om 19.30 uur. Toegang is €8,-.
Bij het concert kunnen maximaal 30 bezoekers aanwezig zijn. Als u zeker wilt zijn van een plaats, kunt u reserveren via: musicalaurentius@hotmail.com
Helaas is er (i.v.m. de coronamaatregelen) geen koffie of thee na afloop.

Van harte welkom!

Orgelconcert bij kaarslicht door Rien Donkersloot

13 oktober 2020 om 19:03

UPDATE: ORGELCONCERT VAN 7 NOVEMBER A.S. WORDT VERSCHOVEN NAAR ZATERDAG 12 DECEMBER.

In verband met de recent aangescherpte coronamaatregelen wordt het orgelconcert bij kaarslicht van 7 november a.s. verplaatst naar zaterdag 12 december. Rien Donkersloot zal dan een Adventsprogramma verzorgen. Over het programma wordt u t.z.t. nog nader ingelicht.
Uiteraard kunt u reserveren via: musicalaurentius@hotmail.com

 

Op zaterdag 7 november om 20.00 uur vindt het derde en tevens laatste concert plaats in de reeks van drie orgelconcerten bij kaarslicht in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Het concert wordt verzorgd door de vaste organist van de kerk, Rien Donkersloot.

Het programma voor het concert op 7 november begint met Magnificat primi toni van Dieterich Buxtehude. In dit bruisende Noord-Duitse werk is een prachtige afwisseling te horen tussen homofonie en polyfonie.
Van Johann Sebastian Bach klinken twee composities, het ingetogen koraalvoorspel “Erbarm dich mein, o Herre Gott” en de monumentale Fantasie en Fuga in g moll.
Van Felix Mendelssohn klinkt een orgeltranscriptie van diens preludium en fuga in f moll, voor piano. De bruisende fuga vormt een fraai contrast met het melodieuze preludium.
Van de Franse componist Alexandre Guilmant klinkt een bewerking over het Duitse lied “Was Gott tut, das ist wohlgetan. Guilmant beschikte over goede contrapuntische vaardigheden, getuige de knappe canon in de tweede variatie. Het werk besluit met een majestueus fugato.
Van de 20e-eeuwse componist Paul Hindemith klinkt diens derde, zelden gespeelde orgelsonate. De sonate heeft drie Duitse volksliederen als thema en is daardoor zeer toegankelijk qua stijl.
Rien Donkersloot besluit zijn concert met een improvisatie.

Het concert begint om 20.00 uur, de deuren zijn open om 19.30 uur. Toegang is € 8,-.DSC00336a

Bij het concert kunnen maximaal 30 bezoekers aanwezig zijn.
Als u zeker wilt zijn van een plaats, kunt u reserveren via: musicalaurentius@hotmail.com
Helaas is er (i.v.m. de coronamaatregelen) geen koffie of thee na afloop.

Van harte welkom!

 

 

Orgelconcert bij kaarslicht – Hayo Boerema

3 oktober 2020 om 20:00
Wat
Orgelconcert bij kaarslicht - Hayo Boerema
Wanneer
zaterdag 3 oktober 2020
20:00 - 8 euro - .
Waar
Laurentiuskerk (kaart)
Kerkstraat 1

Mijnsheerenland, Zuid-Holland, Nederland 1234 AA

« Terug naar kalender

“Orgelconcert bij kaarslicht” door Hayo Boerema – AANMELDEN NIET MEER MOGELIJK

3 oktober 2020 om 13:30

Alle 30 plaatsen voor dit concert zijn inmiddels gereserveerd, u kunt zich niet meer aanmelden.