Voortzetting activiteiten door Commissie Musica Laurentius

1 juli 2015 om 15:43

Afgelopen maandag maakten wij de opheffing van Stichting Musica Laurentius bekend.

In aanvulling hierop kunnen wij u melden dat de stichting Musica Laurentius weliswaar per 1 augustus wordt ontbonden, maar dat de stroom muzikale activiteiten vanuit de Laurentiuskerk niet op zal drogen!

Een commissie met als naam “Commissie Musica Laurentius” zal onder de artistieke leiding van organist Rien Donkersloot, verder gaan met het organiseren van muzikale activiteiten.

De Commissie Musica Laurentius zal in de toekomst in dezelfde vorm blijven werken zoals u dat gewend was. Hierbij staat de muzikale kwaliteit altijd voorop.
Zo zullen er Orgelconcerten, Evensongs, vespers en andere concerten gegeven worden.
Het programma voor de resterende maanden van 2015 is inmiddels ingevuld.

Het eerstvolgende concert zal plaatsvinden op zaterdag 5 september en wordt gegeven door Rien Donkersloot. Hij zal werken spelen van: Muffat, Bach, Rheinberger en Mozart.

U wordt hiervan op de hoogte gehouden via e-mail en de website: www.riendonkersloot.nl

Graag tot ziens in de Laurentiuskerk!

Einde activiteiten Stichting Musica Laurentius

29 juni 2015 om 18:33

Het bestuur van Stichting Musica Laurentius heeft besloten de activiteiten van de stichting per 1 augustus 2015 te beëindigen.

Musica Laurentius had als doel het stimuleren van muzikale activiteiten op hoog niveau in en rond de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.

De reden van de beëindiging is dat het buitengewoon moeilijk blijkt om de doelstelling van de stichting financieel te blijven realiseren.

Wij danken al onze muziekvrienden voor het vertrouwen dat zij ons hebben geschonken in de afgelopen jaren en betreuren dat wij dit besluit hebben moeten nemen.

Gelukkig zijn er voldoende initiatieven van anderen om ervoor te zorgen dat er mooie muziek vanuit de Laurentiuskerk zal blijven klinken. Over deze initiatieven/activiteiten wordt u t.z.t. nader geïnformeerd.

Mijnsheerenland, 27 juni 2015.

Orgelconcert zaterdag 27 juni 2015

2 juni 2015 om 16:15

Orgelconcert door Sietze de Vries

Op zaterdag 27 juni om 20.00 uur geeft de Groningse organist Sietze de Vries een concert in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.
Sietze de Vries studeerde bij o.a. Wim van Beek en Jos van der Kooij en won tal van prijzen bij internationale orgelconcoursen, waaronder de 1e prijs op het Internationale Improvisatie Concours in Haarlem. Hij is zeer actief als ambassadeur van het rijke Groninger orgelbezit; dit wordt nog eens onderstreept door het feit dat hij artistiek leider is van het Orgel Educatie Centrum Groningen.

01Persfoto Leens

De Vries opent zijn concert met een drietal werken van Matthias Weckman: allereerst een vijfstemmig preludium, vervolgens een drietal variaties op “Ach wir arme Sünder”  en tot slot een levendige Fantasia in d.
Verder klinkt o.a. een speelse fuga van Johann Adam Reincken; een in Deventer geboren organist/componist, die in Hamburg werkzaam was als organist van de Katharinakerk.
Van Johann Sebastian Bach klinken een drietal werken. Allereerst de beroemde fantasia en fuga in c klein; de fantasia heeft een zeer melancholiek karakter, de fuga is veel energieker.
Het koraalvoorspel over “An Wasserflüssen Babylon” is een prachtig voorbeeld van de versieringskunst die Bach als geen ander beheerste. Tot slot klinkt van Bach een virtuoze transcriptie van de Sinfonia uit cantate 29: “Wir danken dir”
Sietze de Vries besluit zijn programma met zijn handelsmerk: een improvisatie. Juist dit onderdeel van het programma is natuurlijk extra verrassend. Een improvisatie ontstaat namelijk ter plekke; je weet dus bij voorbaat nog niet wat er gaat komen.
Kortom, laat u verrassen door dit concert!
Het concert begint om 20.00 uur.
Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.
Toegang is € 7,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee.

Voor meer informatie: www.riendonkersloot.nl

Bachconcert zaterdag 23 mei 2015

4 mei 2015 om 19:40

Bachconcert met familie Bach in Laurentiuskerk Mijnsheerenland

Bachconcert poster 23 mei 2015

Op zaterdag 23 mei om 20.00 uur vindt het inmiddels traditioneel geworden Bachconcert plaats.
Het concert wordt gegeven door fluitiste, Marion Schopman en vaste organist Rien Donkersloot.
Op het programma staan uiteraard werken van Johann Sebastian Bach, maar daarnaast ook enkele werken van zijn nazaten.

Rien Donkersloot opent het concert met een virtuoos concerto in G; een werk dat een en al vrolijkheid is in de hoekdelen, maar het middendeel een geheel andere toon aanslaat.
Verder klinkt ook J.S. Bachs Sonate in E voor fluit en basso continuo, een absoluut meesterwerk!
Naast werken van vader Bach, klinkt er ook een sonate van Bachs negende zoon (!),Johann Christoph Friedrich Bach. Het is boeiend om te zien in welke mate dit stuk verschilt van de werken van vader Johann Sebastian Bach.
Van Bachs elfde (en jongste) zoon, Johann Christian Bach, klinkt een beknopte sonate. Johann Christian wordt ook wel de “Engelse Bach” genoemd, vanwege het feit dat hij een groot deel van zijn leven in Engeland werkzaam was.
De stukken voor fluit en orgel worden afgewisseld met orgelwerken. Zo speelt Rien o.a. een drietal bewerkingen over het koraal “Herr Jesu Christ, dich zu uns wendt”, waaronder een prachtig trio.

Kortom, een concert met een uitdagend programma waarin u de muzikale familie Bach eens nader kunt leren kennen.
Het concert begint om 20.00 uur.
Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.
Toegang is € 10,- (kinderen tot 12 jaar gratis), inclusief koffie/thee.

Voor meer informatie: www.riendonkersloot.nl

Evensong zondag 26 april 2015

13 april 2015 om 20:25

Op zondag 26 april om 19.00 uur organiseert de Stichting “Musica Laurentius” een Evensong in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland.
Een Evensong is een vesper in Engelse stijl; in Engeland klinkt in talloze kathedralen dagelijks zo’n dienst.
Het koor speelt tijdens de Evensong een belangrijke rol. Het Laurens Kamerkoor o.l.v. Gabor van Os zal de dienst opluisteren met prachtige Engelse kerkmuziek.

Zondag 26 april wordt ook wel “Zondag Jubilate” genoemd; de muziek die zal klinken zal dan ook in overeenstemming zijn met het uitbundige karakter van deze derde zondag na Pasen.
Zo klinkt o.a. een feestelijke compositie van Malcolm Boyle; “Thou, o God, art praised in Sion” waarin naast het koor ook het orgel een hoofdrol vervult.
Verder klinken ook de vaste onderdelen van de Evensong; het Magnificat (lofzang van Maria) en Nunc Dimitis (lofzang van Simeon), ditmaal in composities van Stanford.
In de dienst krijgt ook de “Chant” een plaats; de zo kenmerkende, Engelse manier van psalmzingen.

Naast de koorwerken is er ook gelegenheid voor de aanwezigen om een aantal Engelse Hymns mee te zingen. Organist Rien Donkersloot begeleidt de koor- en gemeentezang en speelt daarnaast een tweetal orgelwerken.

De Evensong begint om 19.00 uur. Een unieke mogelijkheid om te genieten van het unieke karakter van de Engelse muziek in de context waarin deze bedoeld is.
De toegang is gratis; wel is er een collecte bij de uitgang.