Evensong m.m.v. Capella Laurentius

4 april 2024 om 18:55

Op zondag 21 april 19.00 uur organiseert Musica Laurentius weer een Evensong in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Het ‘huisensemble’ Capella Laurentius verleent haar medewerking.

Tijdens de Evensong klinkt het feestelijk paas ‘Ye choirs of new Jerusalem’ van Charles Villiers Stanford.
De dienst begint met een fraai Introit van William Harris, ‘Most Glorious Lord of Life’; een werk dat uitstekend past bij de paastijd.
Bijzonder is dat er een aantal werken klinken waarvan de inkt nog maar net is opgedroogd. Rien Donkersloot componeerde een nieuwe set Preces and Responses op teksten van Sytze de Vries. Van Arjen J.A. Uitbeijerse klinkt een recent gecomponeerd Magnificat en Nunc Dimittis.
Verder zijn er schriftlezingen, klinkt er orgelmuziek en zijn er Hymns die door de aanwezigen kunnen worden meegezongen. Voorganger is ds. M.C.L. Oldhoff, organist is Rien Donkersloot.

Capella Laurentius

De Evensong begint om 19.00 uur.
De toegang is gratis; wel is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de kosten.
Na afloop kunt u napraten onder het genot van koffie of thee.

Van harte welkom!

Vesper m.m.v. Kamerkoor Rotterdam

5 maart 2024 om 12:49

Op woensdag 27 maart 19.30 uur vindt een bijzondere vesperdienst plaats. Tijdens de vesper klinkt de Via Crucis van Franz Liszt. Een indrukwekkende compositie over de 14 kruiswegstaties. Het stuk zal worden uitgevoerd door Kamerkoor Rotterdam o.l.v. Hanneke Verbeek. Verder werken mee organist Rien Donkersloot en ds. M.C.L. Oldhoff.

DSC07671

(foto: René Koster)

Liszt componeerde de Via Crucis in 1879 in Rome. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het werk in het Colosseum in Rome zou worden uitgevoerd. Het is een werk van grote verstilling en een bijzondere zeggingskracht. Bijzonder is dat Liszt ook gebruik maakt van een aantal Lutherse koraal melodieën; zo komt o.a. het bekende “O Haupt voll Blut und Wunden” in het stuk voor.

De vesper begint om 19.30 uur. De toegang is uiteraard gratis, wel is er een collecte bij de uitgang.
Van harte welkom!

Voor meer informatie kijk op de website van:  Mijnsheerenkerk of Musica Laurentius

Orgelconcert bij kaarslicht door Rien Donkersloot

6 februari 2024 om 12:01

Op zaterdag 24 februari organiseert Musica Laurentius weer een orgelconcert. Dit orgelconcert bij kaarslicht wordt gegeven door huisorganist Rien Donkersloot. Op het programma werken van Böhm. Bach, Rinck, Alain en improvisatie.

IMG_8994.

Het concert wordt geopend met het Preludium in d van Georg Böhm, waarbij er een hoofdrol is weggelegd voor het pedaal. Vervolgens klinken enkele koraalbewerkingen van Dieterich Buxtehude.
Van Johann Sebastian Bach klinkt diens Preludium en Fuge in c moll; een monumentaal werk met een hechte structuur.
De componist Johann Christian Heinrich Rinck leefde op het breukvlak tussen de klassieke en romantische periode. Zijn ‘Flötenkonzert’ klinkt alsof het afkomstig is uit het Wenen van Mozart en Haydn. Het stuk laat het orgel van de Laurentiuskerk van zijn galante kant horen.

Van de jong gestorven componist Jehan Alain (1911-1940) klinkt diens Aria. Een fascinerend stuk, geschreven in een zeer karakteristiek klankidioom, waarbij invloeden uit de Franse laatromantiek samengaan met elementen uit de Oosterse muziek en het Gregoriaans. Rien Donkersloot besluit zijn concert met een improvisatie.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur.
Toegang is € 10,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Er is een pinapparaat aanwezig!
Na afloop kunt u napraten onder het genot van een kop koffie of thee.

Kijk ook op de website van Rien Donkersloot: klik hier

Evensong m.m.v. Capella Laurentius

17 januari 2024 om 13:14

Capella Laurentius

Op zondag 4 februari organiseert Musica Laurentius weer een Evensong in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Het ‘huisensemble’ Capella Laurentius verleent haar medewerking.

Tijdens de Evensong klinken ditmaal ook een aantal werken van vaderlandse bodem.
Zo klinkt het Magnificat in een toonzetting van de Haarlemse componist Hendrik Andriessen.
En de vaste gebeden (preces and responses) klinken in een zetting van Daniel Rouwkema.
Als Anthem zingt het koor een werk van de Engelse componist Edward Bairstow, “Safe us, o Lord”.
De dienst begint met een Introit van Orlando Gibbons, één van de belangrijkste Engelse componisten van de 16e eeuw.

Verder zijn er schriftlezingen, klinkt orgelmuziek en zijn er Hymns die door de aanwezigen kunnen worden meegezongen. Voorganger is ds. M.C.L. Oldhoff, organist is Rien Donkersloot.

De Evensong begint om 19.00 uur.
De toegang is gratis; wel is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de kosten.
Na afloop kunt u napraten onder het genot van koffie of thee.

Van harte welkom!

“Les Perles de Poulenc” door Vocaal Ensemble Serenade o.l.v. Mariët Kaasschieter

5 januari 2024 om 19:43

Musica Laurentius organiseert bijzonder concert in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland,
zaterdag 20 januari 2024.

les perless

Rond 1920 kwam in Parijs een bijzondere groep van zes vernieuwende componisten samen. “Groupe des Six” of kortweg “Les Six” hebben  de muziekgeschiedenis voorgoed beïnvloed. De leden van deze groep zijn: Francis Poulenc, Darius Milhaud, Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Georges Auric en Louis Durey.

De “Groupe des Six” bracht een revolutie teweeg in de muziekwereld door af te wijken van de romantische tradities en een nieuwe, meer eigentijdse stijl te omarmen.

Hun invloed strekte zich uit over de hele wereld en legde de basis voor de ontwikkeling van moderne muziek. Hun experimentele geest en gedurfde benadering hebben een blijvende stempel gedrukt op de muziekgeschiedenis.

Laat je betoveren door de innovatieve klanken van drie componisten van de “Groupe des Six”: Poulenc, Milhaud en Tailleferre en ontdek hun tijdloze erfenis in de muziekwereld!

Vocaal Ensemble Serenade o.l.v. Mariët Kaasschieter voert op zaterdag 20 januari in Mijnsheerenland het a capella programma “Les Perles de Poulenc” uit.

Aanvang 20.00 uur.
Toegang € 12,50, kaarten aan de kerk of reserveer uw toegangsbewijs door een e-mail te sturen naar: vocaalensembleserenade@gmail.com