Stichting Musica Laurentius organiseert twee bijeenkomsten op zaterdagmiddag rond het nieuwe liedboek in de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Deze bijeenkomsten vinden plaats op de zaterdagen 9 en 16 november 2013. De aanvang is 16.00 uur.
Tijdens deze bijeenkomsten kunt u meer te weten komen over de ontstaansgeschiedenis van het liedboek en de inhoud ervan. Daarnaast zal er vooral veel worden gezongen.
Ten opzichte van het oude liedboek uit 1973 zijn er een aantal substantiële veranderingen. Zo is bijvoorbeeld de indeling van het liedboek veranderd.
Daarnaast zijn er veel nieuwe typen liederen opgenomen. Daarbij kunt u denken aan psalmen met een antifoon, liederen uit de evangelische traditie, canons en kinderliederen.
Een groot aantal liederen uit het oude liedboek zijn ook in het nieuwe liedboek opgenomen.
Daarnaast zijn er meer Engelse Hymns in een Nederlandse vertaling in het nieuwe liedboek terecht gekomen. Kortom, er is veel te ontdekken in het nieuwe liedboek. Een unieke kans om het nieuwe liedrepertoire zelf te ervaren.
De bijeenkomsten zijn bedoeld om u als gemeente nader te laten kennismaken met inhoud van het liedboek. Uiteraard zijn ook andere belangstellenden welkom. Hans van Gelder (expert op het gebied van liturgie en kerkmuziek) zal met u diverse liederen instuderen. Rien Donkersloot bespeelt het orgel.
De toegang is gratis. Aan de uitgang wordt gecollecteerd ter bestrijding van de kosten.
Zaterdag 23 november Najaarsconcert Musica Laurentius
Op zaterdag 23 november 20.00 uur vindt in de Laurentius het najaarsconcert plaats.
Tijdens dit concert kunt u genieten van werken van J.S. Bach, C.Ph. E. Bach en W.A. Mozart.
Uitvoerenden zijn het orkest “Collegium Musicum Den Haag”, Esther Ebbinge (sopraan), Dave Hendry (trompet) en Rien Donkersloot (kistorgel).
Op het programma staan een drietal werken van Johann Sebastian Bach, waaronder de sonate voor Viool en Basso Continuo BWV 1021 en het virtuoze orgelconcerto BWV 1059r. Dit concerto is een gereconstrueerde compositie; van het stuk bleven alleen schetsen bewaard. Bach gebruikte echter de sinfonias uit cantate bwv 35 als openingsdeel en slotdeel, waardoor het stuk toch is uit te voeren.
Het middendeel van het concerto is de bekende sinfonia “Ich steh’ mit einem Fuss im Grabe”.
Van Bach meest bekende zoon, Carl Philipp Emanuel klinkt een sonate voor fluit en basso continuo. Een stuk dat qua stijl totaal anders is dan de werken van zijn vader.
Wolfgang Amadeus Mozart was in zijn jonge jaren zeer beïnvloed door de werken van Carl Philipp Emanuel Bach. Van Mozart klinken een drietal kerksonates. Dit zijn korte werken voor orgel en klein orkest, bedoeld om tijdens de kerkdienst als intermezzo te worden uitgevoerd. Het zijn meesterlijke stukjes muziek, waarin Mozart laat zien dat goede muziek niet moeilijk hoeft te zijn.
Het slot van het programma wordt gevormd door de solocantate BWV 51, “Jauchzet Gott, in allen Landen”; een cantate voor sopraan en trompet. De sopraan en trompet hebben beide een hoofdrol in de cantate; de virtuositeit die Bach verlangt van deze beide is enorm. In het slotdeel wordt van de sopraan zelfs een hoge c gevraagd.
Kortom, dit is een concert met veel bijzondere elementen; dit mag u niet missen!
Nog een bijzonderheid is, dat er voorafgaande aan elke programmaonderdeel een toelichting gegeven zal worden. Hierdoor kunt u als luisteraar de muziek nog intenser beleven.
Na afloop kunt u napraten onder het genot van koffie of thee.
Het concert begint 20.00 uur.
Toegang is € 17,50,-, inclusief koffie/thee.
Reserveren kan via musicalaurentius@gmail.com.
Voor meer informatie: www.riendonkersloot